Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit die u in huis kunt gebruiken. Maar hoe werkt zo’n zonnepaneel? En hoe wordt zonne-energie in de praktijk opgewekt?
Wat is de opbouw van een zonnepaneel?
Van boven naar onder bestaat een zonnepaneel uit deze zes lagen:
- Aluminium frame om de verschillende lagen bij elkaar te houden
- Veiligheidsglas om de zonnecellen te beschermen
- Plastic laag om de zonnecellen tegen water te beschermen
- Zonnecellen die de zonne-energie opvangen
- Nog een plastic laag voor bescherming aan de achterzijde
- Stevige achterplaat ter isolatie en bescherming
De laag met zonnecellen is het functionele deel van het zonnepaneel en daarmee het belangrijkste onderdeel. Deze fotovoltaïsche cellen zetten het zonlicht namelijk om in gelijkstroom.
Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die in serie geplaatst worden. Als een zonnecel in serie ligt, zal een zonnecel die in de schaduw ligt zelf energie opnemen en verbruiken. Dit kan oververhitting veroorzaken en de cel
vernielen. Het zogezegde hotspot-effect. Om dit te vermijden hebben zonnepanelen ook bypass-diodes. Deze diodes beveiligen de cellen tot een maximale stroomwaarde.
Om de zonnecellen te beschermen tegen allerhande soorten beschadigingen zoals barre weersomstandigheden en mechanische schade, worden ze ingekapseld met glas, kunststof, giethars of folie.
Hoe werkt een zonnecel van een zonnepaneel?
Zonnepanelen bestaan uit verschillende soorten zonnecellen (fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel genoemd) vervaardigd uit het silicium. Elke cel afzonderlijk zet licht om in elektriciteit.
Het invallende zonnelicht brengt een elektrische stroom op gang die kan opgenomen worden. Afhankelijk van het type silicium zal de zonnecel meer of minder zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit.
Zoals je hierboven kon lezen is het zonlicht belangrijk en niet de warmte. Daarom genereren zonnecellen en zonnepanelen ook elektriciteit tijdens bewolkte dagen of zelfs tijdens de winterperiode. Wel is het belangrijk om de zonnecellen op een zodanige manier te monteren en te oriënteren dat ze zo veel mogelijk zonlicht kunnen opvangen.
Hoe wordt zonne-energie opgewekt?
Om van zonne-energie stroom te maken die u in huis kunt gebruiken, moet de energie opgevangen en omgezet worden.
In de basis komt het neer op 4 simpele stappen:
Stap 1: Energie van de zon
Zonne-energie is een vorm van groene energie, net als windenergie en waterenergie. De energie is praktisch onuitputbaar en wordt daarom ook wel duurzame energie genoemd. Zonne-energie is afkomstig van de zon en levert warmte en licht.
Zoals je met een dynamo op je fiets beweging omzet in elektriciteit om je lamp te laten schijnen, kun je ook de energie van de zon omzetten in bruikbare elektriciteit
Stap 2: Zonne-energie opvangen met zonnepanelen
Door middel van zonnepanelen kunnen we de gratis energie van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit.
Om het meeste zonlicht op te vangen, worden zonnepanelen gericht op het zuiden. En om het rendement verder te verhogen, worden zonnepanelen idealiter in een hoek van 36 graden geplaatst. Maar ook zonder deze ideale omstandigheden is een prima rendement te behalen. Sterker nog, een oost west opstelling levert u een constantere opbrengst op.
Stap 3: Zonne-energie omzetten naar elektriciteit
De door zonnecellen opgevangen energie noemen we ‘gelijkstroom’ en is nog niet meteen te gebruiken als elektriciteit in huis. In huis gebruiken we namelijk ‘wisselstroom’. Door middel van een omvormer kunnen we deze gelijkstroom omzetten in wisselstroom.
Door accu’s toe te voegen aan de zonne-installatie kan deze wisselstroom ook nog opgeslagen worden. Zo kunt u ook ‘s nachts of in minder zonrijke periodes gebruik maken van uw eigen groene energie en bent u nog minder afhankelijk van uw stroomleverancier. Of u kunt de stroom terugleveren.
Stap 4: Terug- of bijleveren
Wekt u minder groene stroom op dan u verbruikt, dan kunt u voor het restant gebruik maken van elektriciteit van een energieleverancier. Wekt u meer op dan u verbruikt, dan is er een mogelijkheid om terug te leveren aan uw energieleverancier.
Hoe werken zonnepanelen in de winter?
Een veelgehoorde vraag is of zonnepanelen ook in de winter werken. In de winter schijnt de zon wat minder, maar gelukkig kan er ook zonne-energie opgevangen worden bij bewolkt weer. De werking van zonnepanelen is hetzelfde, het aantal zonuren en de stralingsintensiteit is alleen lager. Het rendement is daarom ook wat lager in de winter.
Zonnepanelen aanschaffen?
Nu u weet hoe zonnepanelen werken en hoe zonne-energie omgezet wordt in elektriciteit, heeft u wellicht een beter beeld of zonnepanelen voor uw woning of bedrijfspand interessant zijn. Natuurlijk helpt Global Solar u graag verder. Vraag een vrijblijvende offerte aan.
Onze merken
Wij werken standaard met ons ‘huismerk’ Austa. Dit zijn panelen vervaardigd met Duitse technologie. Zij hebben 30 jaar garantie en een levensverwachting van 35 jaar.
Ons topmodel is een bifacial dubbel glas full black paneel met TOPCON cellen en een rendement van 430 wp. Dubbel glas zorgt voor een langere levensduur, traditionele glas/folie panelen slijten nu eenmaal sneller.
Bovendien zorgt de bifacialiteit er tevens voor dat op platte daken ook aan ‘de onderkant’ nog een beetje zonnelicht kan worden geoogst.
Vraag nu vrijblijvend je gedetailleerde offerte aan!
Kantooruren
maandag - vrijdag: 09:00 - 17:00
Bedrijfsinfo
BTW-NR:
BE0684.549.289
Locatie
Maatschappelijke zetel:
Global Gates BV
De vis 24,
2930 Brasschaat
Kantoor & magazijn:
Global Solar
Noorderlaan 109, 2030 Antwerpen